Meşhur Sürmene Pidesi Tarifi (Benim Tarifim)

1/03/2014
Günaydınlar hayırlı Cumalar arkadaşlar..
Yeni yılın ilk yazısı sanırım :)
Seneyi yeme içme ile açıyorum hayırlara vesile olsun inşallah :))))))))

Meşhur Sürmene Pidesi tarifimi paylaşmak istiyorum sizlerle..Tarifim dedim çünkü deneme yanılma ve bizzat Sürmene Pidesi ile kıyaslama sonucu ulaştığım bir lezzet bu..
Çok pratik bir tarif.
O zaman başlayalım.

Malzemeler:

  • 3 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı su
  • Yarım paket instant maya (1 tatlı kaşığına denk geliyor)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
İç Harcı:
  • İç harcını nasıl yapacağınız tamamen size kalmış, bu tariften ben 4 tane uzun pide çıkarıyorum ve ikisini çocuklar için peynirli yapıyorum, ikisini de kıymalı.
  • Kıymalı için 250gr kıyma, 1 orta boy soğan,2 çarliston biber, 1 kabukları soyulmuş domates kullanıyorum, ve tuz, karabiber, pulbiber ekliyorum.
  • Peynirli harcınızda beyaz peyniri çatalla güzelce ezip biraz su ekleyerek sulandırın, dilerseniz içine kaşar peynir de rendeleyebilirsiniz.
(Hamuru hazırladıktan sonra tezgahınızı hazırlayın.Tepsilerinize yağlı kağıdınızı serin.Küçük bir kasede su ve fırçanız hazır olsun, bir de tereyağı.)

Gelelim yapılışına;
  • 2,5 su bardağı unu ve instant mayayı hamuru yoğuracağımız kaba koyup karıştıralım.(yarım su bardağı un kenarda beklesin).
  • Karışıma tuz ve şekeri de ilave edip kuru karışımı hazırlayayım ve sonra 1 su bardağı suyu ekleyip yoğurmaya başlayalım.
  • Unun markası, hatta markalar içinde çeşidi bile ekleyeceğimiz un miktarını etkileyebilir. Bu yüzden un ve su da kesinlikle tam ölçü şudur demek doğru değil. Bu yüzden siz çok sert olmayan ve ele yapışmayan bir hamur oluşturana kadar azar azar biraz su biraz un ilave ederek güzelce hamurunuzu yoğurun.
  • Hamur kabının üzerine bir bez örtüp mayalanması için 25-30 dakika bekletelim.
  • Mayalanan hamuru 4 parçaya bölelim. Eşit olup olmamasına takılmayın, unutmayın bu pratik bir tarif:)
  • Tezgahımızı unlayıp merdane ile hamurumuzu ister uzunlamasına isterseniz yuvarlak(peynirlileri yuvarlak yapıyorum ben) açalım.
  • Biz hamurumuzu yaparken tabiki iç harcın hazır olması gerekiyor.
  • Fırınımızı 200 derecede önceden ısıtıyoruz, taş fırın havası vermek amacıyla. 
  • Yaklaşık 0,5 cm inceliğinde açtığımız hamurumuzu yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize alıyoruz, kenarlarını elimizle kıvırıyoruz ve harcımızı koyuyoruz.
  • Bir tepsiye iki pide sığdırabiliriz, pideler fazla kabarmayacağı için sorun olmuyor.
  • Pidemizi fırına verdikten sonra kenarlarında kabarmalar gördüğümüzde ara ara pidenin altını kontrol edip kızarmasını bekliyoruz.
  • Altı kızardığında fırını kapatmadan tepsiyi çıkarıp pidenin kenarlarına fırça yardımı ile su sürüyoruz ve harcın üzerine bir parça tereyağı atıp tekrar fırına veriyoruz.
  • Kenarlar kızarınca fırından çıkarıp sıcak servis yapıyoruz.
  • Diğer tepsiyi de aynı şekilde pişiriyoruz yalnız bu tepsidekiler fırın iyice ısındığından daha çabuk pişebilir dikkat edin.
Bu pideyi yaparken öyle fırında bırakıp gitmiyoruz, başında beklememiz gerekiyor, çünkü yüksek ısıda pişiriyoruz pidemizi.
Ben ilk denemem de çok gerilmiştim, çünkü bir yandan hamur yap iç hazırla, başında bekle, çıkar su sür, yağ koy... Ama çok pratik bir lezzet.. Şimdi çocuklar, eşim ne zaman isterse yapabiliyoruz.

Yazımın başında Sürmenedeki meşhur lezzetleri bizzat deneyerek kıyasladığımı söylemiştim.
Sürmene'de benim bildiğim iki meşhur yer var. Pidede tercihim kıymalıdır her zaman, ve bu iki yerden birininkini daha çok beğendim ben, kıyma harcını çiğden koyanı..Bunu lezzetinden çok bariz anladım. Ve bu iki yerden biri televizyon programlarının birinde iç harcı pişirip yaptığını söyleyince işte budur dedim :)
Pidemizin dış kısmı aynı oldu, lezzeti aynı kesinlikle.
Benim kıymam biraz toplandı çünkü az yağlı bir kıymadı , siz daha yağlı bir kıyma ile yapabilirsiniz.

Tarifi deneyin arkadaşlar ve bana yazın lütfen, bu çok ince bir konu zira :)))))

Afiyetler olsun...



You Might Also Like

5 Yorum:

  1. Umarım yakın zamnada yaparım leziz görünüyor... Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Grazie cara per aver condiviso questa ricetta, proverò a farla!

    Laura

    YanıtlaSil
  3. ağız sulandırıcı :) acıktım bak şimdi :)))

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.